Showing posts with label president. Show all posts
Showing posts with label president. Show all posts

Thursday, February 22, 2024

Monday, February 19, 2024

Norfolk County Registry of Deeds: President's Day Quiz

GOOD DEEDS: Quiz in Honor of Presidents' Day

By William P. O'Donnell

Norfolk County Register of Deeds

One of the many prominent reasons that Norfolk County is considered a destination community to live and work can be attributed to its rich history. It is one of the oldest counties, founded in 1793, in the United States just five years after George Washington became president.

Talking about presidents, did you know that Presidents' Day is Monday, February 19th?  And that Norfolk County is known as the County of Presidents?  That's right, four Presidents of the United States of America were born here: John Adams and John Quincy Adams (Braintree or Quincy depending on what community you are from), John F. Kennedy (Brookline), and George H.W. Bush (Milton).

So, I thought a great way to salute these four Norfolk County Presidents was to know a little bit more about each of them. This is a fun quiz, so everybody gets an "A" for taking the time to learn more about these four Norfolk County-born leaders who held the highest office in our land.

Presidents' Day Quiz

1.) He was considered by some historians to be the "Father of the Navy."

A.) John Adams B.) John Quincy Adams C.) John F. Kennedy D.) George H. W. Bush

2.) He is the only U.S. president to have won a Pulitzer Prize.

A.) John Adams B.) John Quincy Adams C.) John F. Kennedy D.) George H.W. Bush

3.) He was the only U.S. president to serve in the Congressional House of Representatives following his presidency.

A.) John Adams B.) John Quincy Adams C.) John F. Kennedy D.) George H.W. Bush

4.) He was the only president of the four who picked a "Chief Justice" of the U.S. Supreme Court. Hint: It was considered by historians as a great selection.

A.) John Adams B.) John Quincy Adams C.) John F. Kennedy D.) George H.W. Bush

5.) He enrolled in the service on his 18th birthday, immediately after graduating from high school, and was the recipient of multiple medals at the age of 20.

A.) John Adams B.) John Quincy Adams C.) John F. Kennedy D.) George H.W. Bush

6.) He was the U.S. president who uttered the famous line, "Ask not what your country can do for you – ask what you can do for your country."

A.) John Adams B.) John Quincy Adams C.) John F. Kennedy D.) George H.W. Bush

7.) He was the only U.S. president to head a spy agency.

A.) John Adams B.) John Quincy Adams C.) John F. Kennedy D.) George H.W. Bush

8.) He said, "Liberty once lost is lost forever."

A.) John Adams B.) John Quincy Adams C.) John F. Kennedy D.) George H.W. Bush

9.) He was the second-youngest U.S. president to be elected to office.

A.) John Adams B.) John Quincy Adams C.) John F. Kennedy D.) George H.W. Bush

10.) He created the U.S. Marine Corps Band.

A.) John Adams B.) John Quincy Adams C.) John F. Kennedy D.) George H.W. Bush

11.) He was famous for his work and advocacy of the Monroe Doctrine.

A.) John Adams B.) John Quincy Adams C.) John F. Kennedy D.) George H.W. Bush

12.) He was the only president among the four not to attend Harvard.

A.) John Adams B.) John Quincy Adams C.) John F. Kennedy D.) George H.W. Bush

13.) Famed historian David McCullough won a Pulitzer Prize for his biography.

A.) John Adams B.) John Quincy Adams C.) John F. Kennedy D.) George H.W. Bush

14.) He once said, "Read my lips: no new taxes."

A.) John Adams B.) John Quincy Adams C.) John F. Kennedy D.) George H.W. Bush

15.) Daily, he read six newspapers at his morning breakfast.

A.) John Adams B.) John Quincy Adams C.) John F. Kennedy D.) George H.W. Bush

16.) He stated, "The four most miserable years in my life were my four years in the presidency."

A.) John Adams B.) John Quincy Adams C.) John F. Kennedy D.) George H.W. Bush

17.) He was the President during the reunification of Germany.

A.) John Adams B.) John Quincy Adams C.) John F. Kennedy D.) George H.W. Bush

18.) His administration was known as the "New Frontier."

A.) John Adams B.) John Q Adams C.) John F. Kennedy D.) George H.W. Bush

19.) He was Secretary of State before his presidency and is considered a great one.

A.) John Adams B.) John Quincy Adams C.) John F. Kennedy D.) George H.W. Bush

20.) This president and wife exchanged more than 1,100 letters from the time of their courtship to the end of his presidency.

A.) John Adams B.) John Quincy Adams C.) John F. Kennedy D.) George H.W. Bush

 _________

Answers: 1A,  2C,  3B,  4A,  5D,  6C,  7D,  8A,  9C,  10A,  11B,  12D,  13A,  14D,  15C,   16B,  17D,  18C,  19B,  20A

 

four Presidents of the United States of America were born in Norfolk County
four Presidents of the United States of America were born in Norfolk County

If you would like to stay up to date on upcoming Registry of Deeds events, programs and real estate information you can sign up for our Registry email updates at www.norfolkdeeds.org, like us on Facebook at www.facebook.com/norfolkdeeds or follow us on Twitter at www.twitter.com/norfolkdeeds.  Our Customer Service Center is also available to assist you at (781) 461-6101.

 

Tuesday, February 13, 2024

Reminder: 2024 Presidential Primary Election Schedule for Town of Franklin Voters

Per Town Clerk, Nancy Danello, the schedule for the Presidential Primary is as follows:

IN PERSON EARLY VOTING
Franklin High School Gymnasium, 218 Oak St
  • February 24 (Saturday) 9:00 AM - 1:00 PM
  • February 26 (Monday) 9:00 AM - 3:00 PM
  • February 27 (Tuesday) 9:00 AM - 3:00 PM
  • February 28 (Wed.) 9:00 AM - 5:00 PM
  • February 29 (Thursday) 9:00 AM - 3:00 PM
  • March 1 (Friday) 9:00 AM-12:00 PM

Early Voting also held in the Town Clerk’s Office during normal business hours
Mon., Tues., Thurs. 8AM to 4PM Wednesday 8AM to 6PM and Fri 8AM to 1PM


PRESIDENTIAL PRIMARY ELECTION DAY 
TUESDAY, MARCH 5 
6:00 AM TO 8:00 PM


Town of Franklin: 2024 Presidential Primary Election Schedule
Town of Franklin: 2024 Presidential Primary Election Schedule

Tuesday, January 30, 2024

Nancy Danello joins this "Talk Franklin" episode to talk elections with Jamie, Amy and I (audio)

FM #1144 = This is the Franklin Matters radio show, number 1144 in the series. 


This session of the radio show shares a new format for "Talk Franklin'' with Town Administrator Jamie Hellen, Deputy Administrator Amy Frigulietti. 


This episode features a conversation on the 2024 elections with Town Clerk Nancy Danello. We recorded our discussion in person in the 3rd floor Training Room on Thursday, January 25, 2024.


Topics for this session

Quick news highlights

Franklin Ridge received $8.5M funding

Town Council goals set for next 2 years

Jamie elected as Vice-President of Mass Municipal Assoc (MMA)

Elections for 2024

Presidential Primary - March 5

State Primary - September 3

Presidential Election  - November 5

Quick outlook

Council Meeting - Jan 31

Finance Mtg - Feb 6

Council Mtg - Feb 28

Joint Budget Cmte - March 6


The recording runs about 47 minutes. Let’s listen to my conversation with Jamie, Amy & Nancy on Thursday, January 25, 2024 Audio link -> https://podcasters.spotify.com/pod/show/letstalkfranklin/episodes/Talk-Franklin---A-Podcast-from-the-Town-Administrators-Office-e2f34do/a-aatdjc7




--------------


Town Administrator page -> https://www.franklinma.gov/administrator


Talk Franklin podcast page -> https://open.spotify.com/show/6q76wsRAKGPuEZ8mzEGvP2 


Town Clerk page for Elections -> https://www.franklinma.gov/town-clerkelection-administrator/pages/important-information-regarding-elections-voting 



Top 10 billboard hits on voting

https://www.billboard.com/music/pop/election-themed-songs-james-brown-alice-cooper-hits-7572297/


10. Paula Webb, “Please, Mr. President” (No. 60, 1975)

9. Black Sheep, “The Choice Is Yours” (No. 57, 1992)

8. Jeezy feat. Nas, “My President” (No. 57, 2008)

7. The Radiants, “Voice Your Choice” (No. 51, 1965)

6. Johnnie Taylor, “I Could Never Be President” (No. 48, 1969)

5. James Brown, “Funky President (People It’s Bad)” (No. 44, 1974)

4. Johnny Sea, “Day For Decision” (No. 35, 1966)

3. Alice Cooper, “Elected” (No. 26, 1972)

2. Re-Flex, “The Politics of Dancing” (No. 24, 1984)

1. Arcadia, “Election Day” (No. 6, 1985)



--------------

We are now producing this in collaboration with Franklin.TV and Franklin Public Radio (wfpr.fm) or 102.9 on the Franklin area radio dial.  


This podcast is my public service effort for Franklin but we can't do it alone. We can always use your help.


How can you help?

  • If you can use the information that you find here, please tell your friends and neighbors

  • If you don't like something here, please let me know


Through this feedback loop we can continue to make improvements. I thank you for listening.


For additional information, please visit Franklinmatters.org/ or www.franklin.news/


If you have questions or comments you can reach me directly at shersteve @ gmail dot com


The music for the intro and exit was provided by Michael Clark and the group "East of Shirley". The piece is titled "Ernesto, manana"  c. Michael Clark & Tintype Tunes, 2008 and used with their permission.


I hope you enjoy!

------------------


You can also subscribe and listen to Franklin Matters audio on iTunes or your favorite podcast app; search in "podcasts" for "Franklin Matters"


Nancy Danello joins this "Talk Franklin" episode to talk elections with Jamie, Amy and I (audio)
Nancy Danello joins this "Talk Franklin" episode to talk elections with Jamie, Amy and I (audio)

Thursday, January 18, 2024

Town of Franklin: 2024 Presidential Primary Election Schedule

Per Town Clerk, Nancy Danello, the schedule for the Presidential Primary is as follows:

IN PERSON EARLY VOTING
Franklin High School Gymnasium, 218 Oak St
  • February 24 (Saturday) 9:00 AM - 1:00 PM
  • February 26 (Monday) 9:00 AM - 3:00 PM
  • February 27 (Tuesday) 9:00 AM - 3:00 PM
  • February 28 (Wed.) 9:00 AM - 5:00 PM
  • February 29 (Thursday) 9:00 AM - 3:00 PM
  • March 1 (Friday) 9:00 AM-12:00 PM

Early Voting also held in the Town Clerk’s Office During normal business hours
Mon., Tues., Thurs. 8AM to 4PM Wednesday 8AM to 6PM and Fri 8AM to 1PM

PRESIDENTIAL PRIMARY ELECTION DAY 
TUESDAY, MARCH 5 
6:00 AM TO 8:00 PM


Town of Franklin: 2024 Presidential Primary Election Schedule
Town of Franklin: 2024 Presidential Primary Election Schedule

Tuesday, August 8, 2023

"Riffing on Main St" with Amy Adams (video)

Kenneth "Ken" Elmore, the President of Dean College, has a series of video interviews underway with Franklin TV called "Riffing on Main St."

In this episode, he has a wonderful conversation with Franklin artist and Cultural District member Amy Adams.


Thursday, April 27, 2023

Dean College Swears In First Campus Police Sergeants In New Campus Police And Safety Department

"To continue prioritizing the safety of our students and community, Dean College is updating the separate departments of Campus Safety and Law Enforcement Services to one entity: the Campus Police and Safety Department, beginning June 1, 2023.

“Dean College has always been committed to providing a safe and secure community, where all members may experience academic, professional and personal success,” said Chief Ken Corkran, Assistant Vice President for Law Enforcement Services & Risk Management. “This redesigned departmental model of both sworn police officers as well as non-sworn campus safety officers will allow us to utilize a combination of community building, safety awareness and police presence in order to ensure campus safety and security to the campus community.”   

This transition is designed to provide even greater service and awareness to the community, as well as further integrate the department into the campus culture."
Continue reading the article at Dean -> 

Dean College Swears In First Campus Police Sergeants In New Campus Police And Safety Departmen
Dean College Swears In First Campus Police Sergeants In New Campus Police And Safety Department

Monday, February 13, 2023

Good Deeds: Happy George Washington’s Birthday

By William P. O’Donnell, Norfolk County Register of Deeds

For me and many of the residents of Norfolk County, President’s Day has always held a special significance. Yes, it is a day off for some, but it is also a day to reflect on what a special form of government the United States of America has. People may not know that four of the forty-six Presidents of the United States were born right here in Norfolk County, more than any other county in the United States.

Despite this day holding significance for so many, very few actually know the origins of the holiday and why President’s Day is celebrated on the third Monday in February.

President’s Day was originally established in 1885 to recognize the accomplishments of and memorialize the first President of the United States, George Washington. The concept of a day celebrating a President dates back to 1800, the year following the death of Washington, whose February 22nd birthday became an annual day of remembrance.

The unofficial holiday gained widespread popularity, particularly because, even at that time, George Washington was considered a legend. So, in 1879, President Rutherford B. Hayes signed legislation to make February 22nd a federal holiday, but it took another six years to be celebrated nationally.

Delving deeper into the history of this day reveals that even though most people know the federal holiday as President’s Day, neither Congress nor any President has ever specified that the name of the holiday observed as Washington’s Birthday be changed to “President’s Day.”

If the official name of the holiday is “Washington’s Birthday,” why is it not still held on February 22nd, George Washington’s birthday? It is because in 1968, Congress passed the Monday Holiday Law to provide uniform annual observances of certain legal public holidays on Mondays. By creating more 3-day weekends, Congress hoped to stimulate the economy and give workers more time off.

This law changed two aspects of the holiday; first, it was adapted to also honor the birth of United States President Abraham Lincoln (February 12), and second, it was moved to be observed between both birthdays on the third Monday in February.

This position on the February calendar actually makes it so the celebration of Washington’s birthday will never actually be held on the 22nd; the latest it can be is the 21st. In fact, of the four Presidents with February birthdays, George Washington (the 22nd), Abraham Lincoln (the 12th), William Henry Harrison (the 9th), and Ronald Reagan (the 6th), none have birthdays that can coincide with the holiday.

Why is the federal holiday celebrating Washington’s birthday known as Presidents’ Days? The answer is that, regardless of its noble origins, the holiday has been redefined, as it was in 1885, from a day of remembrance to a day of celebration. For many, the day has become a time to honor all Presidents, past and present. 

Good Deeds: Happy George Washington’s Birthday
Happy George Washington’s Birthday
Here at the Registry of Deeds, we take a moment to honor the lives of four Presidents born right here in Norfolk County.

The second President John Adams was born on October 30, 1735, in a section of Quincy that was formerly part of Braintree. Adams graduated from Harvard College in 1755. He taught grammar school in Worcester, and in 1758 he moved back to Braintree and began practicing law in nearby Boston. The 1780 Constitution of the Commonwealth of Massachusetts, drafted by Adams, is the world’s oldest functioning written constitution. It served as a model for the United States Constitution, which was written in 1787.

The sixth President, John Quincy Adams, was also born in a part of Quincy that was split off from Braintree. He attended Harvard College and was the son of John and Abigail Adams. He served as a diplomat, foreign minister, ambassador to foreign nations, and treaty negotiator. John Quincy Adams drafted the Monroe Doctrine. He was one of the greatest diplomats and Secretaries of State in American history. He became President in the 1824 election, defeating Andrew Jackson. Following his four-year term, Adams became a member of the House of Representatives, where he conducted a consistent and dramatic fight against the expansion of slavery.

The thirty-fifth President, John F. Kennedy, was born on May 29, 1917, at 83 Beals Street, Brookline, a three-story house built in 1909, located in a middle-class neighborhood. He graduated from Harvard University in 1940. During World War II, Kennedy was a PT boat commander in the Pacific theater. After the war, Kennedy represented the 11th Congressional District of the U.S. House of Representatives. He then won election to the U.S. Senate from Massachusetts. While serving in the Senate, he published “Profiles in Courage,” which won the Pulitzer Prize.

What is not common knowledge is that the forty-first President, George Herbert Walker Bush, was born in Norfolk County on June 12, 1924, at 173 Adams Street, Milton. Bush spent only the first year of his life in Milton. In 1925, his parents, Prescott Bush (a Connecticut senator from 1952 to 1963) and Dorothy Walker Bush, moved the family to Connecticut. The home at 173 Adams Street has changed hands several times since the Bush family lived there and remains a private residence to this day. In 1997, at a ceremony attended by the former President, a sign and plaque were unveiled outside the home to mark its historic significance.

Let us take a moment to honor and celebrate President George Washington and all Presidents of The United States who have represented this great nation. We should also take a moment to remember the exceptional men and women who have helped shape the nation that these Presidents have been elected to represent, however you choose to commemorate this day.

Monday, January 16, 2023

Pantherbook: "Jennifer O’Malley Dillon speaks with Mr. Walsh’s Class"

"Recently, Mr. Walsh’s class had the fantastic opportunity to speak via Zoom with Jennifer O’Malley Dillon, the current deputy chief of staff in the Biden administration and FHS alumnus. O’Malley Dillon talked to the class about her time at Franklin High School, her daily work, important things she has been a part of, advice she has, and of course answered a few questions.

Life as the Deputy Chief of Staff at the White House is full of bustling days filled with everything from hiring personnel to dealing with international affairs. According to O’Malley Dillon, she runs and oversees daily operations at the White House. This includes helping solve large-scale issues such as problems with Ukraine, climate change, and inflation, traveling with the president to support and plan his visits, and running the military office. Although this seems very stressful to most, O’Malley Dillon loves politics, and being right in the middle of it all seems to be where she is most at home. "
Continue reading the article on Pantherbook ->

Pantherbook: "Jennifer O’Malley Dillon speaks with Mr. Walsh’s Class"
Pantherbook: "Jennifer O’Malley Dillon speaks with Mr. Walsh’s Class"

Sunday, September 18, 2022

The Economist reads | The hunt for votes

Earlier this month (Sep 4, 2022), The Economist published an article on the 5 best books about Presidential elections. The choices were recommended by their former Washington correspondent. Oddly, the identity of the correspondent is not revealed. The author of the article is not identified. Aside from that matter, the listing of the books chosen is well explained.

The books are:

  1. A Magnificent Catastrophe: The Tumultuous Election of 1800, America’s First Presidential Campaign. By Edward Larson
  2. The Making of the President: 1960, by T.H. White
  3. Fear and Loathing on the Campaign Trail. By Hunter S. Thompson
  4. What It Takes. By Richard Ben Cramer
  5. Losers: The Road to Everyplace but the White House. By Michael Lewis

With the presidential election coming in 2024, this might be good preparation.

What book (or books) have you read on presidential elections, or elections in general, that you would recommend? Send me an email, or add your book via comment.


The Economist article can be found ->
https://www.economist.com/the-economist-reads/2022/09/04/what-to-read-to-understand-american-election-campaigns (subscription required, but it is free via email to the online version. You'll get notifications and offers to subscribe to the print version.)

Thursday, June 2, 2022

Dean College announces Elmore as President, adds a Chancellor, and names Augustus to that role

The Dean College Board of Trustees announced Wednesday that Kenneth Elmore, J.D. has been selected to serve as the College’s 14th President and that Edward M. Augustus Jr. has been named the school’s first-ever Chancellor. Elmore will replace current President Paula M. Rooney, Ed. D., who announced last year that she would be ending her tenure after 27 years of leadership at the College.
https://www.dean.edu/news-events/story/dean-college-invests-in-its-future-as-it-announces-new-president-and-new-position-of-chancellor/
The Dean College Board of Trustees is proud to announce Kenneth Elmore, J.D. as the 14th President of Dean College. Elmore, currently the Associate Provost and Dean of Students at Boston University will be on campus starting July 5, 2022.
https://www.dean.edu/news-events/story/kenneth-elmore-named-14th-president-of-dean-college/
The Dean College Board of Trustees is proud to announce Edward M. Augustus Jr. to the newly formed position of Chancellor. Augustus, the former City Manager of Worcester, Massachusetts will be on campus starting July 5, 2022.
https://www.dean.edu/news-events/story/edward-m-augustus-jr-named-chancellor-of-dean-college/

And the Boston University view 
With his signature bow ties, his boundless energy and broad smile, and an unwavering devotion to the student experience at Boston University—from celebratory to sad—Kenneth Elmore, associate provost and dean of students, has been BU’s most visible campus leader for nearly 20 years. 
Now Elmore (Wheelock’87) is leaving to become president of Dean College, a small private school with 1,200 undergraduate students in Franklin, Mass., about an hour southwest of BU. Starting July 1, he will replace Paula Rooney, who is leaving Dean College after 27 years as president and who recently saw a student hub renamed in her honor—the Dr. Paula M. Rooney Student Center.

Dean College
Dean College

Tuesday, February 22, 2022

Happy Birthday George!


"depending on which calendar you are using, Washington was born on both Feb. 11, 1731, and Feb. 22, 1732. They were the same day. ...
This may sound goofy and old-timey, like bleeding or quill pens, but the modern American government made its own awkward calendar change as recently as 1971, with the Uniform Monday Holiday Act. That officially changed the holiday marking Washington’s birthday to the third Monday in February. Depending on the year, the holiday falls anywhere between Feb. 15 and Feb. 21.

It never falls on Washington’s actual birthday, regardless of which calendar you use."

Continue reading this story (subscription maybe required)

George Washington in an engraving from 1859. (iStock)
George Washington in an engraving from 1859. (iStock)

Tuesday, February 15, 2022

"Love Letters to the Presidents" audio recording of State Rep Jeff Roy - 02/13/22

 FM #731 = This is the Franklin Matters radio show, number 731 in the series. 


This session of the radio show shares the presentation and talk titled “Love Letters to the Presidents”. Franklin’s State Rep Jeff Roy presented at the Franklin Historical Museum on Sunday, Feb 13, 2022 to a full house. Jeff shared his adventures as he traveled to each of the Presidential libraries and museums.


Mary Olsson, Franklin Historical Commission, provides the very brief introduction to Jeff.


The link to the presentation document is included in the show notes.


The recording runs about 1 hour and 53 minutes, so let’s join Jeff on his journey to the Presidential libraries and museums.


Note: I think you should be able to follow along. While Jeff doesn’t provide page numbers, he does talk to a number of the photos and identifies which one is which on a page.

Audio file -> https://franklin-ma-matters.captivate.fm/episode/fm-731-love-letters-to-the-presidents-ma-state-rep-jeff-roy-02-13-22


--------------


Rep. Jeff Roy

Link to the presentation document -> https://drive.google.com/file/d/1Q7qkNZZzOcYLV9-WGt8AUYBhQx1RvxNn/view?usp=sharing 


Link to the National Archives -> https://www.archives.gov/presidential-libraries/visit 


--------------


We are now producing this in collaboration with Franklin.TV and Franklin Public Radio (wfpr.fm) or 102.9 on the Franklin area radio dial.  


This podcast is my public service effort for Franklin but we can't do it alone. We can always use your help.

 

How can you help?

  • If you can use the information that you find here, please tell your friends and neighbors

  • If you don't like something here, please let me know


Through this feedback loop we can continue to make improvements. I thank you for listening.


For additional information, please visit Franklinmatters.org/ or www.franklin.news/


If you have questions or comments you can reach me directly at shersteve @ gmail dot com


The music for the intro and exit was provided by Michael Clark and the group "East of Shirley". The piece is titled "Ernesto, manana"  c. Michael Clark & Tintype Tunes, 2008 and used with their permission.


I hope you enjoy!

------------------


You can also subscribe and listen to Franklin Matters audio on iTunes or your favorite podcast app; search in "podcasts" for "Franklin Matters"


"Love Letters to the Presidents" audio recording of State Rep Jeff Roy
 "Love Letters to the Presidents" audio recording of State Rep Jeff Roy